pondelok 28. júla 2014

Full verzia článku pre Nový čas: Ako si vybrať správnu veľkosť oblečenia

Stylisti stále zdôrazňujú, ako veľmi je potrebné vybrať si oblečenie, ktoré sedí na postavu a má správnu veľkosť. Stačí však prísť do niektorého z obchodov módnych sietí a ste stratení medzi americkými, britskými, talianskymi, nemeckými či európskymi veľkosťami. Kto sa v tom má vyznať?
Stylistka Ľubica Jakušová z ONE Fashion Outlet vám s touto dilemou poradí. Sami uvidíte, že zorientovať sa v rozdielnom svetovom číslovaní oblečenia nie je vôbec zložité.


US, UK, IT, EU
Na štítku v obchode sa zvyčajne nachádzajú americké (US), britské (UK), talianske (IT) a európske (EU), prípadne nemecké veľkosti. Zároveň môže ísť o číselné veľkosti alebo veľkosti s označením S, M, L a prídavkom X (1X, 2X a tak ďalej). Na prvý pohľad komplikované...

S, M, L + X
V našich končinách sme oddávna zvyknutí na veľkosti s označením písmen. Takéto číslovanie sa označuje ako medzinárodné. Jednotlivé písmená vychádzajú z anglických slov small (malé), medium (stredné), large (veľké). Sú to známe S, M a L. K nim sa pridáva označenie extra, teda vzniká XS a XL. Keď má byť niečo ešte menšie, prípadne väčšie, môžu byť označené XXS a XXL, alebo jednoduchšie 2XS a 2XL. A tak ďalej, a tak ďalej.


Európske/nemecké označenia
Európske označenia sú nám najbližšie. Veľkosť 30, ktorou sa začína, je podľa medzinárodného označenia XXS, teda extra-extra-malé a túto veľkosť naše slovanské krivky väčšinou neoblečú. K tomuto základnému číslu sa pridávajú vždy násobky dvoch. Takže pod XXS patrí 30 a 32, pod XS - 32 a 34, pod S - 36 a 38, pod M -  40 a 42, pod L  zase 44 a 46 atď... 

Americké číslovanie
Americké číslovanie sa začína nulou, ktorá zodpovedá XS. Veľkosť M predstavujú označenia 8 a 10. Môžete sa však stretnúť s tým, že pod americkým číslovaním bude figurovať práve označenie písmenami S, M, L + X.

Britské číslovanie
V britskom systéme sa začína dvojkou. Ak teda ovládate americký spôsob, stačí pripočítať 2 a viete, ktorú veľkosť si zvoliť. Veľkosť M predstavujú označenia 12 a 14.

Talianske číslovanie
 Ak máte veľkosť 38 a v niektorom talianskom obchode ste si niekedy túto veľkosť skúšali obliecť, asi ste sa hneď hodili na diétu. Netreba si však začať zúfať, talianske číslovanie predstavuje európske číslovanie +4. Takže z vašej talianskej 38 je európska 34. A to už je niečo iné!

Ach tie nohavice...
Pri veľkosti nohavíc sa prirodzene mení s narastajúcim konfekčným číslom nielen šírka, ale aj dĺžka nohavíc. A tu nastáva ten najnenávidenejší moment žien, keď zisťujú, že ich proporcie nemajú nič spoločné s konfekčnými veľkosťami. Pre vaše potešenie však na trhu nájdete výrobcov, ktorí ponúkajú jednu veľkosť v rôznych dĺžkových variantoch.   

Dvakrát meraj a raz strihaj
Takto zadefinované konfekčné veľkosti ale nie sú stopercentné. Stáva sa, že výrobca má číslovanie posunuté a preto je pri kupovaní oblečenia dôležitejšie vyskúšať si ho, či správne sedí. Platí teda pravidlo: vyskúšajte si oblečenie v prirodzenej a nestrojenej póze, skrátka tak, ako ho budete reálne nosiť a nepozerajte pri tom na veľkosť, ale na to, ako sa v ňom cítite.

A čo s eshopmi?
Keď si nemáte možnosť oblečenie vyskúšať, musíte sa spoľahnúť na svoj odhad. Čo je najmä v eshopoch pomerne zložité. Dnes už lepší predajcovia ponúkajú priamo na svojich stránkach tabuľky, kde sa ku jednotlivým kusom oblečenia okrem konfekčnej veľkosti uvádzajú aj rozmery v centimetroch a návod, ako sa správne odmerať. Samozrejme, vždy sa môže stať, že oblečenie nesadne, no vždy ho môžete aj vymeniť!

Páni to nemajú o nič ľahšie...
V pánskom podaní v tomto prípade nie je život o nič jednoduchší.  Pre obleky, košele a nohavice existuje samostatné číslovanie vo všetkých troch verziách!

V medzinárodnom číslovaní začína pánske číslovanie od XS, ktoré zodpovedá číslam 40 a 42, označenie S je teda veľkosť 44 a 46, atď...

Európske číslovanie nohavíc začína 42, ktorá zodpovedá 26 v britskom a 28 v americkom číslovaní.

Pri košeliach neplatí pravidlo dvojnásobkov. Európske číslovanie začína 36 a prirátava sa po jednom čísle. Anglické a americké číslovanie, ktoré začína číslom 14, preto ide po pól číslach. 


Pri veľkostiach sák, svetrov a búnd platí oveľa jednoduchšie pravidlo. Americké a britské číslovanie je rovnaké. Európske je to isté číslo + 10. Takže veľkosť US34 alebo UK34 je európska 44. Aspoň toto je ľahké!