nedeľa 26. júla 2015

Protokol len pre mocných a bohatých?

Ďalší exemplár, ktorý vypovedá o zanedbanej vzdelanosti v otázke dress code na Slovensku.

Stretnutie s hlavou štátu má jasne stanovené pravidlá - etické aj estetické. Príslovie "ryba smrdí od hlavy" v prípade dobrých mravov platí - ako môžeme vyžadovať od "obyčajného" občana zamyslenie sa nad reprezentačnou hodnotou oblečenia, keď najvyššie inštitúcie túto tému neberú vážne?

"Odľahčenie situácie", "prelomenie ľadov" a "pohodlie" sú tie najpoužívanejšie argumenty v prípade formálnych stretnutí vo vzťahu k dress code, pričom jediným správnym argumentom pri výbere outfitu na takúto udalosť je "rešpekt".  Prezident nie je môj kamarát, ja nie som jeho. A takto sme sa prepracovali cez oblečenie k téme, ktorá má omnoho hlbšie politické korene...


























Odpúšťanie chýb protokolistami vo výbere outfitu na stretnutia s prezidentom v nás vzbudzuje nasledovné: občan je jednoduchý človek, ktorého netreba zaťažovať takou hlúposťou, ako je oblečenie, má dosť svojich starostí, aby sa ešte zamýšľal nad svojim imidžom... a preto sa nemusí správať ako to protokol vyžaduje. 






























Pokiaľ bude Slovákom vyhovovať tento prístup k ich inteligencii, je nanajvýš zbytočné očakávať nejaké väčšie politicko-sociálne zmeny.


zdroj: AndrejKiska